Krystaly jsou posílány zatavený v potravinářské folii zalité mlékem, takže vydrží i extra dlouhou cestu.
Tibetská kefírová houba je kombinace bakterií a
kvasinek v bílkovinách, tucích a cukrech. Tato symbiotická kultura
vzhledem připomíná květák. Jakmile se tibetská kefírová houba zalije
mlékem, působením mnoha druhů bakterií a kvasinek se spouští kvasný
proces. Bakterie kefíru metabolizují mléčný cukr na mléčnou kyselinu,
čímž vznikne kyselý, lehce perlivý, mírně alkoholický nápoj s
konzistencí podobnou řídkému jogurtu, který zpravidla tolerují i osoby
alergické na laktózu. Na počátku 20. století dosahoval kvašený kefír v
malých mlékárnách 1 % až 2 % alkoholu, ale kefír vyráběný komerčně
moderními metodami má díky snížené době kvašení méně než 1 % alkoholu.
Kefír se v současné době stává stále oblíbenější díky svému
zdravotnímu přínosu. V kefírové houbě se nachází mnoho různých bakterií a
kvasinek, které tvoří složité a vysoce proměnlivé společenství
mikroorganizmů. Tyto pro člověka příznivé organizmy se rychle množí v
mléce. Jejich působení ve střevech spočívá mj. v tom, že vytvářejí
nepříznivé prostředí pro rozličné patogeny, a tím je vytěsňují. Doma
vyrobený kefír mívá oproti komerčnímu zhruba 10x více probiotických
organizmů, protože v procesu výroby komerčních produktů se provádí
pasterizace.
Kefírový nápoj zamezuje shromažďování a hnití potravy ve
střevech a odkyseluje organizmus. V trávicím traktu se dokáže vypořádat s
různými nežádoucími přemnoženými kvasinkami, bakteriemi a viry a také
výrazně stimuluje imunitní systém. Díky faktu, že se mléčný kefír živí
laktózou z mléka, mohou ho konzumovat i osoby, které jsou na tuto látku
alergické.
Jsou indicie, že tibetská kefírová houba zmírňuje jaterní
komplikace či vysoký krevní tlak. Rovněž pomáhá snižovat příznaky
civilizačních onemocnění, stresu a depresí.
množství:přiblížně polévková lžíce