GBP(Ginger beer plant) krystaly - pro výrobu zázvorové limonády - startér

Krystaly jsou posílány zatavený v potravinářské folii spolu s nálevem, takže vydrží i extra dlouhou cestu.

GBP je symbiotická kolonie kvasinek a bifidů, jehož hlavní složkou jsou kvasinky Saccharomyces florentinus a lactobacillus hilgardii, které obohatí vaší střevní mikroflóru a posílí váš imunitní systém. Diky tomu, že se složením kvasinek liší od ostatnich krystalů a kombuch, obohatíte vaší střevní mikroflóru o další blahodárné probiotika. Výborně se doplňují s jogurty Vilii, Filmjolk a dalšími jogurty, ale take s kefírovou nebo podmáslovou kulturou, které jsou velmi bohaté na obsah probiotik.

Takové kolonii z polysacharidových hrudek se říká Ginger beer plant (GBP), Ginger beer bug nebo Ginger beer monster. Na omak připomíná želatinové kousky nerozpustné ve vodě, uvnitř bydlí v symbióze právě zmíněné mikroorganismy. Živí se obyčejným cukrem a minerály rozpuštěnými ve vodě. Pokud se výživa nezanedbá, žije věčně a množí se. Princip je tedy stejný, jako třeba u kefírů nebo kombuchy. Jen biologické složení je jiné. GBP bylo tradičně součástí každé druhé domácnosti v USA či Anglii v minulých stoletích (podobně jako u nás žitný kvásek na chleba), ale jen do doby, než velcí výrobci v období 2. světové války zkomercializovali výrobu sterilních a umělých limonád do supermarketů. Nyní, když obliba domácích produktů opět roste, se zachraňují poslední mohykáni tohoto druhu.

Jak si limonádu vyrobit?

Je to nesmírně prosté: vezmete dobře vymytou skleněnou zavařovací lahev, připravíte si vlažný sladký nálev z vody, šťávy z jedné větší hlízy zázvoru a cukru, přidáte hrst zrnek GBP a necháte 2-3 dny při pokojové teplotě. Nakonec hotový nápoj přecedíte, vychladíte a zrny nastartujete další várku. Přesný recept a návod na chov samozřejmě odesíláme e-mailem s každou objednávkou. Zpočátku to bude tak na půl litru až litr, po pár měsících, pokud se GBP rozroste, bude i na velkou 3,5 l lahev.

množství:přiblížně polévková lžíce

250.00 Kč